Siirry pääsisältöön

Ryynimakkaraa ja peruna-porkkanamuussia

En ole koskaan tehnyt itse ryynimakkaraa. Sen sijaan olen maistanut useampia eri valmistajien ryynimakkaroita. Valmiista makkarasta saa helposti hyvän ja nopeasti valmistuvan aterian.

Tällä kertaa käytin Kivikylän Palvarin ryynimakkaraa, joka on ehkäpä paras ryynimakkara, jota olen koskaan maistanut. Suuntuma Kivikylän makkarassa on sopivan pehmeä ja maku hyvä. Ryynimakkaran lisäksi valmistin timjamilla maustettua peruna-porkkanamuussia sekä sokeroitua puolukkasurvosta.

Peruna-porkkanamuussi

(4 annosta)
  • 5 - 6 isoa tai 9 keskikokoista jauhoista perunaa
  • 4 pientä tai 2 isoa porkkanaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 tl suolaa
  • n. 2,5 dl maitoa
  • n. 30 grammaa voita
  1. Kuori perunat ja porkkanat. 
  2. Pilko porkkanat vähän pienemmiksi paloiksi kuin perunat, koska porkkanat kypsyvät hitaammin. 
  3. Keitä timjamilla ja suolalla maustetussa vedessä noin puoli tuntia,  kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
  4. Kaada keitinvesi pois ja soseuta survimella. 
  5. Lisää joukkoon maitoa ja voi. Lisää maito erissä, jotta saat muussista sopivan sakeaa. Jos käytät rasvatonta maitoa voi voita käyttää enemmän. 
  6. Tarkista suola.

Ryynimakkarat

Laita makkarat uunin kestävään astiaan kokonaisina ja paista noin 30 minuuttia 225 asteessa. Makkaran pintaan saa tulla vähän väriä, jotta kuoresta tulee mukavan rapsakka.

Sokeroitu puolukkasurvos

Ota pari desiä puolukkasurvosta ja lisää siihen noin 1 rkl sokeria. Minusta ryynimakkaran kanssa tarjottava puolukkasurvos saa olla ihan reilusti sokeroitua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolukkasurvos säilyy jääkaapissa

Puolukoiden säilöminen survoksena on helppoa ja käytännöllistä. Terveellistä puolukkasurvosta voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi kaurapuuron ja jogurtin seassa. Survoksesta on helppo tehdä sokeria lisäämällä myös hyvä lisä esimerkiksi mustalle makkaralle tai veriletuille. Puolukkapuuro, -hillo, -jäädyke ja -piirakat syntyvät myös helposti jääkaapissa säilyvästä survoksesta. Survos säilyy hyvin jääkaapissa tai kylmiössä vuoden. Säilytysastioiden tulee luonnollisesti olla puhtaita. Oleellista on, että survos pidetään kannellisessa säilytysastiassa niin, että sen pinta on aina tasainen. Kun survosta otetaan astiasta, niin pinta tasoitetaan, jotta siihen ei jää kohtia, jotka pääsevät kuivumaan ja siten pilaantumaan. Puolukkasurvos Puhdistettuja puolukoita Itse teen survoksen sauvasekoittimella. Pyrin siihen, että survokseen jää aina myös kokonaisia marjoja, eikä massasta tule ihan tasaista. Litrasta puolukoita tulee noin puoli litraa survosta. Tämä kannattaa otta...

Sitruunainen kantarellipasta

Yleensä käytän kantarellipastastaan kermaa, koska niin kantarellipastasta tulee taivaallisen täyteläistä. Tällä kertaa päätin kuitenkin tehdä kantarellipastan ilman kermaa ja siitä tuli oikein mainiota.  Minusta nauhapasta tai spagetti sopii mainiosti kantarellipastaan. Ja pastaa ei kannata keittää yhtään kauempaa kuin mitä pastapaketin kyljessä lukee. Nyt käytin pastaan tuoreita kantarelleja, mutta aivan yhtä hyvin pasta onnistuu pakastetuista sienistä. Sitruunainen kantarellipasta   (2:lle) kuivapastaa noin 200 grammaa voita keskikokoinen sipuli 2 valkosipulin kynttä sitruunan kuori raastettuna 0,5 tl kuivattua tai 1 ruokalusikallinen tuoretta silputtua timjamia suolaa parmesaania myllystä mustapippuria koristeeksi tuoretta timjamia Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.  Kuullota pieneksi silputtu sipuli voissa paistinpannulla.  Lisää silputtu valkosipuli ja kääntele hetki pannulla Lisää kantarellit. Jos käytät ...