Siirry pääsisältöön

Puolukkasurvos säilyy jääkaapissa

Puolukoiden säilöminen survoksena on helppoa ja käytännöllistä. Terveellistä puolukkasurvosta voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi kaurapuuron ja jogurtin seassa.

Survoksesta on helppo tehdä sokeria lisäämällä myös hyvä lisä esimerkiksi mustalle makkaralle tai veriletuille. Puolukkapuuro, -hillo, -jäädyke ja -piirakat syntyvät myös helposti jääkaapissa säilyvästä survoksesta.

Survos säilyy hyvin jääkaapissa tai kylmiössä vuoden. Säilytysastioiden tulee luonnollisesti olla puhtaita. Oleellista on, että survos pidetään kannellisessa säilytysastiassa niin, että sen pinta on aina tasainen. Kun survosta otetaan astiasta, niin pinta tasoitetaan, jotta siihen ei jää kohtia, jotka pääsevät kuivumaan ja siten pilaantumaan.

Puolukkasurvos

  • Puhdistettuja puolukoita

Itse teen survoksen sauvasekoittimella. Pyrin siihen, että survokseen jää aina myös kokonaisia marjoja, eikä massasta tule ihan tasaista.

Litrasta puolukoita tulee noin puoli litraa survosta. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun survosta käyttää ruoanvalmistuksessa.

Survotut puolukat laitetaan puhtaaseen kannelliseen astiaan ja säilytetään kylmässä. Aina, kun astiasta otetaan survosta on pinta tasoitettava.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuivatut omenat ja omenamysli

Itse kuivatuista omenoista tehty omenamysli on hyvää ja terveellistä. Parasta omassa myslissä on, että voi tehdä juuri itselle sopivan makeaa mysliä. Mysliä voi maustaa oman maun mukaan kanelilla, sitruunan kuorella, vaniljasokerilla tai vaikka kardemummalla. Itse tehty omenamysli toimii täydellisesti kreikkalaisen ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Lomapäivinä pinnalle voi vielä valuttaa hunajaa, joka hienosti pehmentää jogurtin happamuutta. Mysliä voi tehdä myös ilman omenoita ja lisätä jogurttiin marjoja tai muita kuivattuja hedelmiä. Kuivatan omenat Evermatin hyötykasviskuivurilla, joka on ollut käytössä todella helppo ja luotettava. Evermatilla olen kuivattanut myös sieniä ja muita hedelmiä. Evermatin lämpötilasäädin ei ihan pidä paikkaansa, joten käytän kuivauksessa erillistä lämpömittaria. Kuivauslämpötila kannattaa pitää aika matalana, jotta omenalohkot kuivuvat, mutta eivät paistu. Itse olen pitänyt lämpötilan 35 - 40 asteen välillä. Kuivausaika riippuu lohkojen paksu...

Ryynimakkaraa ja peruna-porkkanamuussia

En ole koskaan tehnyt itse ryynimakkaraa. Sen sijaan olen maistanut useampia eri valmistajien ryynimakkaroita. Valmiista makkarasta saa helposti hyvän ja nopeasti valmistuvan aterian. Tällä kertaa käytin Kivikylän Palvarin ryynimakkaraa , joka on ehkäpä paras ryynimakkara, jota olen koskaan maistanut. Suuntuma Kivikylän makkarassa on sopivan pehmeä ja maku hyvä. Ryynimakkaran lisäksi valmistin timjamilla maustettua peruna-porkkanamuussia sekä sokeroitua puolukkasurvosta . Peruna-porkkanamuussi (4 annosta) 5 - 6 isoa tai 9 keskikokoista jauhoista perunaa 4 pientä tai 2 isoa porkkanaa 1 tl kuivattua timjamia 1 tl suolaa n. 2,5 dl maitoa n. 30 grammaa voita Kuori perunat ja porkkanat.  Pilko porkkanat vähän pienemmiksi paloiksi kuin perunat, koska porkkanat kypsyvät hitaammin.  Keitä timjamilla ja suolalla maustetussa vedessä noin puoli tuntia,  kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta survimella.  Lisää joukkoon mai...