Itse kuivatuista omenoista tehty omenamysli on hyvää ja terveellistä. Parasta omassa myslissä on, että voi tehdä juuri itselle sopivan makeaa mysliä. Mysliä voi maustaa oman maun mukaan kanelilla, sitruunan kuorella, vaniljasokerilla tai vaikka kardemummalla.
Itse tehty omenamysli toimii täydellisesti kreikkalaisen ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Lomapäivinä pinnalle voi vielä valuttaa hunajaa, joka hienosti pehmentää jogurtin happamuutta. Mysliä voi tehdä myös ilman omenoita ja lisätä jogurttiin marjoja tai muita kuivattuja hedelmiä.
Kuivatan omenat Evermatin hyötykasviskuivurilla, joka on ollut käytössä todella helppo ja luotettava. Evermatilla olen kuivattanut myös sieniä ja muita hedelmiä. Evermatin lämpötilasäädin ei ihan pidä paikkaansa, joten käytän kuivauksessa erillistä lämpömittaria.
Kuivauslämpötila kannattaa pitää aika matalana, jotta omenalohkot kuivuvat, mutta eivät paistu. Itse olen pitänyt lämpötilan 35 - 40 asteen välillä. Kuivausaika riippuu lohkojen paksuudesta, mutta 0,5 - 1 cm paksuiset viipaleet kuivuvat noin 15 tunnissa. Minulla on Evermatissa 6 ritilää, joten kerralla kuivuu vähän isompikin määrä.
Itse tehty omenamysli toimii täydellisesti kreikkalaisen ja turkkilaisen jogurtin kanssa. Lomapäivinä pinnalle voi vielä valuttaa hunajaa, joka hienosti pehmentää jogurtin happamuutta. Mysliä voi tehdä myös ilman omenoita ja lisätä jogurttiin marjoja tai muita kuivattuja hedelmiä.
Kuivatan omenat Evermatin hyötykasviskuivurilla, joka on ollut käytössä todella helppo ja luotettava. Evermatilla olen kuivattanut myös sieniä ja muita hedelmiä. Evermatin lämpötilasäädin ei ihan pidä paikkaansa, joten käytän kuivauksessa erillistä lämpömittaria.
Kuivauslämpötila kannattaa pitää aika matalana, jotta omenalohkot kuivuvat, mutta eivät paistu. Itse olen pitänyt lämpötilan 35 - 40 asteen välillä. Kuivausaika riippuu lohkojen paksuudesta, mutta 0,5 - 1 cm paksuiset viipaleet kuivuvat noin 15 tunnissa. Minulla on Evermatissa 6 ritilää, joten kerralla kuivuu vähän isompikin määrä.
Omenoiden kuivaus
- Huuhtele omenat.
- Poista siemenkodat ja pieni 0,5 - 1 cm paksuisiksi lohkoiksi.
- Asettele lohkot kuivurin ritilälle yhteen kerrokseen.
- Kuivaa kuivurissa 35 - 40 asteessa, kunnes lohkot ovat kuivia.
- Säilytä lohkot ilmatiiviissä lasipurkissa.
Omenamysli
- 3 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl kurpitsan siemeniä
- 0,5 dl auringonkukan siemeniä
- 0,5 dl murskattuja cashew-pähkinöitä tai saksanpähkinöitä
- 0,5 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 2 rkl hunajaa
- 2 dl kuivattuja omenalastuja
- Levitä kaurahiutaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
- Sekoita pähkinät, kaneli ja fariinisokeri kulhossa ja levitä seos kaurahiutaleiden päälle. Määriä voi muuttaa oman maun mukaan.
- Valuta hunaja pellille seoksen päälle.
- Paahda noin 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Mysli saa tummua, mutta ei palaa.
- Sekoita mysli ja anna jäähtyä uunipellillä.
- Silppua jäähtyneen myslin sekaan omenalohkot.
- Säilytä ilmatiiviissä lasipurkissa.
Kommentit
Lähetä kommentti